PHYTOCHEMICAL CHARACTERIZATION AND EVALUATION OF ANTIOXIDANT ACTIVITY IN INFLORESCENCES OF BANANA TREES (Musa spp.)

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João Paulo Souza Simão da Silva
José Nilton Medeiros Costa
Matheus Martins Ferreira
Rosieli Alves Chiaratto
Jociel Honorato de Jesus
Taline Canto Tristão

Abstract

This study aimed to characterize the phytochemical profile and evaluate the antioxidant activity of banana (Musa spp.) inflorescences. Extraction was performed by hydroalcoholic maceration, followed by qualitative phytochemical analysis, thin-layer chromatography (TLC) profile, and assessment of antioxidant activity using the Ferric Reducing Antioxidant Power (FRAP) method. Qualitative phytochemical analysis revealed the presence of steroids/triterpenes, flavonoids, and other bioactive compounds in the extracts. TLC chromatographic profiles showed distinct compound patterns among the banana varieties studied. The FRAP assay demonstrated significant antioxidant activity in all extracts, with dose-dependent responses. The study suggests that banana inflorescences are a potential source of bioactive compounds with antioxidant properties, highlighting their potential for therapeutic and nutritional applications.

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Article Details

Author Biographies

João Paulo Souza Simão da Silva, Universidade Federal de Juiz de Fora - UFJF, Brasil

Graduado em Farmácia pelo Centro Universitário Faema (2023). Mestrando em Ciências Farmacêutica pela Universidade Federal de Juiz de Fora com ênfase na avaliação biológica e farmacológica, bem como na obtenção e desenvolvimento de produtos ativos.

José Nilton Medeiros Costa, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária de Rondônia - EMBRAPA-RO, Brasil

Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural do Semi-Árido (1979), Mestrado em Fitotecnia pela Universidade de São Paulo (1998) e Doutorado em Entomologia pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (2009). Pesquisador da Embrapa Rondônia, com experiência na área Entomologia Agrícola, atuando principalmente em controle de pragas do cafeeiro e fruteiras. 

Taline Canto Tristão, Centro Universitário Faema - UNIFAEMA, Brasil

Farmacêutica industrial e microbiologista. Doutora em Doenças Infecciosas pela Universidade Federal do Espírito Santo (2018). Mestre em Ciências Farmacêuticas pela UNIVALI (2008), Especialista em Análises Clínicas (2011) e Graduada em Farmácia Industrial (2006) pela UNESC. Tem 13 anos de experiência como docente de pós-graduação, ensino superior, técnico e ensino médio. Avaliadora do INEP MEC, com experiência em documentação e preparo para autorização e reconhecimento de curso. Atualmente é professora e pesquisadora da UNIFAEMA, e coordenadora do curso de farmácia da mesma IES.